Laptopscherm: maat en resolutie

Laptopscherm: maat en resolutie

Laptopschermen zijn er in verschillende maten en in verschillende resoluties.

Tegenwoordig zijn de breedbeeldschermen erg populair. Breedbeeld schermen hebben meestal een beeldverhouding van 16:10 en soms een van 16:9. Dat is de verhouding tussen breedte en hoogte van het weer te geven beeld. De “oude” schermen hebben een beeldverhouding van 4:3. De grootte van de schermen wordt gemeten langs de diagonaal en weergegeven in inches, een inch is 2.54 centimeter.

De resolutie van een scherm geeft aan hoeveel pixels of beeldpunten een scherm kan weergeven. De resolutie wordt weergegeven in breedte x hoogte gemeten in pixels en heeft de volgende aanduidingen voor de meest gangbare schermen:

CGAColor Graphics Array320 x 200
EGAEnhanced Graphics Array640 x 350
VGAVideo Graphics Array640 x 480
SVGASuper VGA800 x 600
XGAExtended Graphics Array1024 x 768
WXGAWide XGA1280 x 800
SXGASuper XGA1280 x 1024
UXGAUltra XGA1600 x 1200
SXGA+Super XGA+1400 x 1050
WXGA+Wide XGA+1440 x 900
WSXGA+Wide SXGA+1680 x 1050
WUXGAWide UXGA1920 x 1200
QXGAQuantum XGA2048 x 1536
WXGA HDWide XGA HD1366×768
WXGA++ HD+Wide XGA HD+1600×900

Om de verwarring nog groter te maken kan hetzelfde model laptop verschillende schermen en resoluties hebben.

Breedbeeldscherm (WXGA, 16:9)

12.1 inch, 13.3 inch, 14.0 inch, 14.1 inch, 15.4 inch, 15.6 inch, 16.0 inch, 17 inch, 17.3 inch

Oud resolutie scherm (XGA, 4:3)

14.1 inch,15.4 inch

Mat of glans ?

Traditioneel werden laptopschermen afgewerkt met een matte coating om reflecties te verminderen. Dit heeft wel tot gevolg dat dat het contrast verminderd wordt evenals de intensiteit van de kleuren en de kijkhoek. Glanzende schermen worden afgewerkt met een optische coating om reflectie van het omgevingslicht te verminderen zonder dat het lichtopbrengst van het scherm wordt verminderd.

Glanzende schermen geven meer verzadigde kleuren, diepere donkere kleuren en meer heldere lichte kleuren dan de matte schermen, bovendien leveren ze een scherper beeld. Dat maakt de glanzende schermen bij uitstek geschikt voor het bekijken van foto’s en films.
Omdat glanzende schermen de reflecties van omgevingslicht niet verstrooien kunnen in sommige omstandigheden matte schermen beter voldoen.

De meeste fabrikanten van laptops hebben hun eigen merknamen voor de glanzende schermen, een paar voorbeelden:

Acer: CrystalBrite
Apple: Glossy
ASUS: Color Shine
Dell: TrueLife
Fujitsu: Crystal View, SuperFine
HP: BrightView
Sony: XBRITE, X-Black, Clear Bright
Toshiba: TruBrite, Clear Superview

Tegenwoordig hebben de meeste schermen LED verlichting in plaats van een backlight die met een inverter aangestuurd moest worden. De CCFL schermen (met backlight dus) hebben twee aansluitingen: een voor de data en een voor de inverter. De nieuwe type LED schermen hebben nog maar een aansluiting: de data en achtergrondverlichting door middel van LEDS zijn gecombineerd in een kabel. Het scherm van een laptop kan vele namen hebben: scherm, display, screen, TFT, LCD, LED om er maar een paar te noemen. De benaming LED scherm is eigenlijk verkeerd: de LEDS worden enkel gebruikt voor de achtergrondverlichting en niet voor de beeldopbouw zoals bij de moderne televisies.

Originele schermen ?

Veelal bereikt ons de vraag of wij originele schermen hebben van de laptopfabrikanten.
Er zijn maar een paar grote fabrikanten van laptopschermen (LG, Samsung, ChiMei, Innolux, Chungwha, Sharp, AUO, Hannstar, Toshiba) Er zijn geen namaakschermen: het maken van een scherm is te ingewikkeld.
De laptopfabrikanten maken geen laptopschermen op een enkele uitzondering na. Samsung bijvoorbeeld maakt schermen en laptops maar in de laptops van Samsung zitten vrijwel altijd andere merken schermen. HP maakt bijvoorbeeld geen schermen (HP maakt eigenlijk vrijwel niets: alle onderdelen komen van andere fabrikanten; HP laat de laptops enkel assembleren en zet dan HP erop).
De laptopschermen zijn tegenwoordig vrijwel allemaal identiek. In een type laptop kunnen veel verschillende merken schermen zitten.

Wij hebben een ruime ervaring en kunnen het laptopscherm ook voor u inbouwen. Voor deze dienst berekenen wij € 30,00.

Kijk hier voor de vervangservice: Vervangservice

Gebruik ons Contactformulier als u het scherm zelf wilt vervangen.
Vermeld het exacte type van uw laptop of het type scherm en de grootte van het scherm.
Dit om te voorkomen dat u het verkeerde scherm krijgt.

U kunt ons natuurlijk ook even bellen: 0541 533874

Hulp nodig?

We staan voor je klaar. Bel ons via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een mail. 

Vraag direct hulp aan

Online een reparatie plannen

Wij zijn gevestigd in Oldenzaal, maar repareren laptops door heel Nederland. Je kan je laptop eenvoudig naar ons opsturen en je ontvangt deze veilig van ons weer retour. 

* Na het invullen ontvangen wij deze gegevens. Je ontvangt van ons eerst een prijsopgave. Is dat akkoord? Dan ontvang je de instructies om je laptop eenvoudig naar ons toe te sturen.

Vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar

Vrolijk Kerstfeest

en een gelukkig Nieuwjaar